Sajnos ez a kifejezés a mai világban sok emberben visszás érzést kelt. Azt gondolják, hogy a kutya ilyen képzések alkalmával bántva van, vagy hogy agresszív lesz.  Pedig az őrző – védő egy remek elfoglaltság lehet mind a kutya, mind a gazda számára, ha megfelelően alkalmazzák. Nem kell attól tartanunk, hogy a kutya megvadul, megharapja a gyerekeket, a családot, vagy nem lehet vele utcára, sétálni menni, és természetesen szó sincs, ebben az esetben sem, bántalmazásról.  A kutya képességeinek, és a gazda igényeinek megfelelő, jól alkalmazott és felépített őrző – védő képzéssel nagy örömet tudunk szerezni kutyánk számára. 

Ez is egy ösztönökön alapuló képzés, ahol fokozatosan építjük fel a  bátorságot, alkalmasint támadó kedvet.  

Hogy mire jó az őrző – védő? 

Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenre! Alapvetően terület vagy személyőrzésre, vagyon védelemre, szolgálati célra alkalmazták, alkalmazzák, de jó adottságú kutyáknál különböző őrző-védő sportok elsajátítására, bátorság növelésére, félős kutyák magabiztosabbá tételére alkalmazható, remek energia levezető, a gazda adott esetben megtanulja ilyen esetekben is, hogy mi a teendő, hogyan kell bánni a kutyával, ill. a kutya is megtanulja kezelni az ilyen helyzeteket. Lehetőség van a kutya őrző védő ösztöneinek fejlesztésére, akár sport és vizsga szintre való készítésére, amely kellő igénybevételnek teszi ki a kutya pszichikai és fizikai képességeit. 

Már kölyökkorban el lehet kezdeni velük ezt a foglalkozást is, ugyanúgy mint pl. a fegyelmező gyakorlatokat. 

Ugyanúgy, mint a fegyelmező ágazatban, lehetőség van magasabb szintű őrző – védő  sportok elsajátítására is (pl. IGP)

Szitációs őrző-védő gyakorlat

A Bohémia Kutyaiskola és Sport Egyesület őrző – védő gyakorlatok foglalkozásain való részvétel feltételei:

  • életévét betöltött felvezető
  • kölyök kutya részt vehet egyszerre az engedelmes és az őrző – védő gyakorlatokon
  • felnőtt kutya estén IGP 1 szintű engedelmes feladatok ismerete
  • felnőtt kutya, amely nem rendelkezik IGP 1 szintű engedelmes ismeretekkel, csak engedelmes gyakorlatokon vehet részt, majd amikor elsajátította megfelelő szinten az engedelmes feladatokat, vehet részt az őrző – védő gyakorlatokon
  • elméleti oktatásokon való részvétel
  • amennyiben a tréningeken részt vevő kutyát nem a tulajdonosa vezeti fel, a tulajdonos írásos beleegyezése szükséges

A Bohémia Kutyaiskola és Sport Egyesület szituációs őrző – védő gyakorlat foglalkozások Kárpáti Árpád segédelésével történnek, az engedelmes részt Bürger Éva tartja.

Amennyiben a foglalkozások során a kiképzést vezetők a kutyát és/vagy a gazdát nem tartják alkalmasnak a szituációs őrző – védő gyakorlatokon való részvételre, jogukban áll a foglalkozásokról eltanácsolni őket.

Szolgálati kutyának az összes állami fegyveres szerv alkalmazásában ( rendőrség, honvédség, katasztrófavédelem) számít. Civil személynél avagy szervezetnél mentőkutya lehet alkalmazásban. Biztonsági őrnél, polgárőrnél , halőrnél ( természetvédelmi őr) közterületen hatósági vizsgával rendelkező eb lehet “szolgálatban”, de a vizsga anyagával ellentétben csak és kizárólag védelmi helyzetben használhatja, a személye ellen intézett támadás elhárítására ( póráz, szájkosár).

Amennyiben a kutya gazdája, felvezetője a kutyaiskolán kívül a kutyájával nem a jogszabályoknak megfelelően tanúsít magatartást, a kutyát jogszerűtlenül alkalmazza, a kutya bárkinek sérülést okoz, a Bohémia Kutyaiskola és Sport Egyesület felelősséget nem vállal.

A foglalkozásokon való részvétellel a kutya nem válik szolgálati kutyává, szolgálati kutyaként nem alkalmazható. Tanácsos a gazdának a balesetek elkerülése miatt,  az életben kerülni az olyan szituációkat, ahol a kutya hasonló helyzetbe kerül, hasonló felszerelésekkel találkozik, mint a szituációs őrző – védő gyakorlatokon.