A Bohémia Kutyaiskola a fegyelmező, engedelmességi gyakorlatokat motivációval tanítja meg  a kutyáknak. Amikor a kutya elsajátította a tudást, fokozatosan elhagyjuk a jutalmat, mint motivációt, ill. magasabb szinteken már jutalmat csak a végrehajtott feladatok, feladatsor után kapják meg. 

Ügyességi és gondolkodás fejlesztő feladatokat is kapnak, hogy minél változatosabb legyen a tanulás.

Tehát ezeken a foglalkozásokon is nagy hangsúlyt fektetünk a jó kutya – gazda kapcsolatra. 

Nem csak kölyökként kerülhetnek a kutyák új gazdához, hanem felnőtt, vagy akár idősebb korukban is. Ilyenkor lehet, hogy az új gazdinak szerencséje van, és egy jól nevelt, jól szocializált kutya boldog tulajdonosa lesz.  Azonban az előfordulhat, hogy még hosszú, göröngyös út vezet a kutya és a gazda kapcsolatának tökéletessé válásához. .  

Ebben az esetben is építjük a kommunikációt, szintén megtanítjuk játszani, sétálni az új párost, csak más módszerekkel, mint ha a kutya kölyökként került volna az új családba. Ilyenkor is magyarázatot kap a gazda a felmerült kérdéseire, hogy mit miért tesz vagy csinál a kutya és amennyiben ez nem egy kívánatos viselkedés, hogyan tudja korrigálni.

Bármilyen feladatot adunk kutyánknak, szeretnénk, hogy azt  örömmel hajtsa végre.  Ezért hasznos a motiváción alapuló képzés. A közös feladatok, játékok mind – mind építik és erősítik a kutya és a gazda közötti kapcsolatot. 

Az iskolában tanított engedelmességi, fegyelmező gyakorlatokat úgy adjuk át a gazdáknak, hogy minél könnyebben be tudják építeni a mindennapjaikba.